arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Oostende | De 3 platanen

Oostende

Groen Lint

In 2010 liet het stadsbestuur een groenzone ten westen van de stad uittekenen als het Park Nieuwe Koers. Het buurtpark ‘De 3 Platanen’ maakt hier deel van uit en vormt een kraal in het parelsnoer van het Groen Lint. De contouren werden in 2011 uitgetekend en nu is het Groen Lint een 35 km lange fietsroute waarmee men de achterzijde van de stad ontdekt tussen de verstedelijkte rafelrand en het open polderlandschap.

Bijna 10 jaar later fietst men langs het Park Nieuwe Koers, het landbouwpark De Tuinen van Stene, de Oosteroeverduinen, het Geuzenbos, de Oostendse kreken en natuurgebied De Zwaanhoek, de Spuikom en de nieuwe stadswijk Oosteroever. Via het veer over de havengeul passeert men ook langs het vernieuwde zeefront van de Stad aan Zee.

Buurtpark 'de 3 platanen' in Oostende
Buurtpark 'de 3 platanen' in Oostende

Woonzorgcentrum

In het ontwerpvoorstel opteerde men ervoor om een tuin toe te voegen. De tuin moest een omsloten en afgeschermd gebied zijn als ontmoetingsplaats voor de buurt. Het principe van tuinen en platformen creëren komt voortdurend terug in het Groen Lint.

De verdere uitwerking van het masterplan voor het Park Nieuwe Koers en de bouw van het observatorium Astropolis gebeurde via de Meesterproef van de Vlaams Bouwmeester. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de VZW Sint Monica, die net op hetzelfde moment bezig was met plannen voor de bouw van een woonzorgcentrum ten noorden van het park. Samen met de stad werd dit project gebied verder uitgewerkt en gefinancierd.

Het woonzorgcentrum als een overgedimensioneerde versie van het ‘huis-terras-tuin-tuinhuis’ idee fungeert als toegangspoort voor het park. Het fiets- en wandelpad wordt via een centraal atrium door het gebouw getrokken, weg van de straatzijde. De naadloze aansluiting van park en woonzorgcentrum is overal voelbaar.

Volkstuinenpark 2.0

In het park ‘De 3 Platanen’ werd een volkstuinenpark 2.0 geïntegreerd. Er zijn geen aparte afsluitingen rondom elk volkstuinperceel. Er werd gekozen voor kleinere, individuele percelen van 50 m² en grotere, gemeenschappelijke percelen van 100 m². Per 5 percelen is er een gemeenschappelijke berging.

In een volgende fase wordt een groter gezamenlijk tuinhuis in samenspraak met de gebruikers en de omliggende bewoners gebouwd . Het is ook een ideaal trefpunt voor fietsers en omwonenden die er welkom zijn om te barbecueën.

Ten oosten van de volkstuinen werd ook een parking aangelegd voor de volkstuingebruikers en de bezoekers van het woonzorgcentrum en park. De naam voor het woonzorgcentrum verwijst naar de 3 Platanen die plaats moesten ruimen voor de verbouwing. Gelukkig konden de bomen verplant worden en een prominente plek krijgen bij de moestuin. De verplanting is ook symbolisch want het verplanten en verzorgen van
‘oude bomen’ is immers de kerntaak in een woonzorgcentrum.

De combinatie van de volkstuintjes 2.0 met een woonzorgcentrum is dan ook een voltreffer want het is een ontmoetingsplaats waarbij de volkstuingebruikers, wijkbewoners en bezoekers van ‘De 3 Platanen’ elkaar spontaan ontmoeten.

  • adres: Nieuwpoortsesteenweg 759
  • oppervlakte: 1,5 ha
  • ontwerp: Descombes en Technum
  • ontwerp: Arcadis (Bart Antheunis, Kirsten De Baets, Katrien Pyck (masterplan)
  • groenaanleg: Verhelst aannemingen (Oostende)
  • onderhoud: Schrauwen groenzorg (Ruddervoorde)