arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Oostkamp | Sint-Jozefswegel

Oostkamp

Als onderdeel van de toekomstvisie Oostkamp 2030 wordt een groene verbinding uitgebouwd die het centrum verbindt met het open landschap ten westen van de dorpskern. In 2018 werd de laatste missing link in dit traject, de Sint-Jozefswegel, heraangelegd.

Voorheen bestond de wegel uit een niet gebonden dolomietverharding en bijgevolg een laag gebruikscomfort.

Sint-Jozefswegel in Oostkamp
Sint-Jozefswegel in Oostkamp

De heraangelegde wegel is gebruiksvriendelijk gemaakt voor fietsers, voetgangers en rolstoelgebruikers. Vooraf werd overlegd met het nabijgelegen woonzorgcentrum Sint-Jozef en Spermalie zodat de wegels ook geschikt zijn voor hun bewoners.

Om het groene aspect te benadrukken en in het kader van optimale waterinfiltratie ligt er enkel verharding waar dit noodzakelijk is. In de zones waar men stapt liggen grote betontegels. Het pad is breed genoeg voor fietsers, rolstoelgebruikers, bakfietsen … Op het stuk waar auto’s toegelaten zijn, liggen grasbetontegels aan weerszijden van het pad. De natuurlijke beplanting langs de tegels zorgt voor meer groen en kleur in het centrum. Tevens zijn er veilige oversteken voorzien in de aanpalende straten.

Halverwege de wegel staat een verlichtingspunt op zonne-energie. Hierbij is gekozen voor een ecologische en duurzame verlichting met een 360° detectiesysteem. Bovendien kan vanop afstand een verlichtingsschema ingesteld worden met lichtsterkte, uren aan- en afslaan, … Vanaf de wegel is er ook een toegang tot het buurtparkje dat leidt naar De Wieke, een oude molen die dienst doet als ontmoetingsplaats. Dit parkje is samen met de wegel aangelegd. Het buurtparkje is een rustplek en een gezellige ontmoetingsplaats met banken, grasperkjes en bloeirijke planten.

  • adres: Sint-Jozefswegel
  • oppervlakte: 550 m²
  • ontwerp: gemeentebestuur en studiebureau Lobelle, Jabbeke
  • aanleg en onderhoud: gemeentebestuur