arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Overijse | Zuidflank

Het centrum van Overijse is gelegen in de IJsevallei die zich kenmerkt door smalle valleigebieden en steile flanken. Neerslagwater afkomstig van de steile helling ten zuiden van het centrum zorgde meermaals voor wateroverlast en overstromingen.

Zuidflank in Overijse
Zuidflank in Overijse

Ontwerp

Om deze problemen te voorkomen werd in samenwerking met Aquafin een plan uitgewerkt om de groene Zuidflank opnieuw in te richten met respect voor water en natuur. Deze zone had louter een verbindingsfunctie voor wandelaars en fietsers tussen het hoger gelegen gebied en het centrum. Nu werd gezocht naar een manier om multifunctioneel om te gaan met deze ruimte en het recreatieve karakter te versterken.

Ruimte voor water

Het project start op het lagergelegen Begijnhofplein. Voor de bibliotheek werd in de vorm van een meander een houten vlonder aangelegd met podium en zitblokken.

In de flank werden bekkens aangelegd als een kralenketting waarin in totaal ca. 1600 m³ water kan worden gebufferd. Vier bekkens staan met mekaar in verbinding en sluiten aan op de bypass van de IJse. Voor de bouw van deze bekkens was er bij een T20 (bui die om de 20 jaar voorkomt) een afstroom van 1200 l/s. Nu is de afstroom verminderd naar 150 l/s. Elk bekken kreeg een bijkomende functie.

Het eerste bekken kreeg schotbalken voor BMX en mountainbike. In het tweede bekken werd een openluchttheater voorzien met een grote trap en takkenrillen. Het derde bekken herbergt een klimtoestel voor kinderen. Het vierde bekken bevat dan weer groentrappen.

Sportieve inrichting

Ter hoogte van de start van de nieuwe recreatieve zone werd een reuze sculptuur van een vliegend hert geplaatst, gemaakt door een plaatselijk kunstenaar. Dit beestje is te vinden in de buurt van de Zuidflank en op verschillende andere plaatsen in Overijse. Achter het vliegend hert werd het BMX- en mountainbikeparcours aangelegd in samenspraak met de mountainbikeschool van Overijse, met verschillende tricks, een wasbord, een curve, een balk, … Aan het tweede bekken werd een nieuw skatepark aangelegd. Skaters uit Overijse hebben dit samen met de aannemer ontworpen. Het is uitgevoerd in beton, gemodelleerd in de omgeving en voorzien van heel wat uitdagingen. Eén ervan is een hoge muur die langs de andere zijde een klimmuur bevat. Naast deze muur bevindt zich een revalidatiebak voor voetballers, atleten en sporters.

Recreatieve troeven

Het gebied wordt doorkruist met fiets- en wandelpaden voorzien van half-verharding, de zogenaamde koersmix. Langsheen deze paden werd volgverlichting aangebracht. Ter hoogte van het bosrijke gedeelte werd deze verlichting voorzien van amberkleurige lampen zodat vleermuizen nog durven rondvliegen.

Op verschillende locaties staan zitbanken, grote picknickbanken en infopanelen die de verschillende facetten van het gebied toelichten. De Zuidflank is dus volledig opgewaardeerd en is nu een mooie plek nabij het centrum waar het aangenaam is om te vertoeven voor jong en oud.

  • adres: tussen het Begijnhof en de voetweg 36.
  • oppervlakte: 2 ha
  • ontwerp: S.Bilt, Willebroek
  • aanleg en onderhoud: Krinkels, Londerzeel (2 jaar)