arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Roeselare | de Coninckplein

Roeselare

De heraanleg kadert in een brede visie op groen in de stad en in het pleinenplan van de stad (Groenplan Stad Roeselare). De ruimere context van de vergroening is beschreven in het Ruimtelijk Structuurplan en de Groene Draad. Hierbij beoogt men een aaneenschakeling van open en gesloten stadskamers.

de Coninckplein in Roeselare
de Coninckplein in Roeselare

De robuuste bomenrij rond het plein werd versterkt en vormt geenszins een obstakel voor de lange zichtas richting Kleine Bassin en voor de samenhang tussen het plein en de te herbestemmen kerk. Het voormalige en sterk versteende parkeerplein werd omgevormd tot een groene, multifunctionele, publieke ruimte zodat verschillende gebruikers worden aangetrokken. De 2 iconen, nl. de Sint-Amandskerk en het beeld van Rodenbach, werden in ere hersteld en geven herkenbaarheid aan het plein. Tenslotte werden de visuele, functionele en ecologische verbindingen tussen de kleine Bassin en het stadscentrum versterkt.

Het ontwerp valt bij een eerste oogopslag sterk op door de introductie van een groot grasveld. Het is een plek met een sterk verblijfskarakter, in het verlengde van de pastorietuin achter de kerk. Het is een rustpunt in de drukke stad en speelt tegelijk ook gastheer voor diverse evenementen.

Een belangrijke beslissing was het verdubbelen van de rij Platanen. De bestaande bomenrijen leken niet gespierd genoeg om het gewenste effect van een stadskamer te benadrukken en een zekere intimiteit en rust te creƫren t.o.v. de drukke verkeersstromen. De verharding heeft een legpatroon in rastervorm en verwijst naar het stratenpatroon van de stadswijk bij haar ontstaan in de 2e helft van de 19e eeuw. Een schijnbaar geometrische fout, het gevolg van een beslissing uit 1870, zorgt voor een hoekverdraaiing van het raster t.o.v. het grasveld.

Het specifieke ontwerp geeft de mogelijkheid om een vrije invulling te geven. Grote evenementen zoals het Natour criterium of concerten blijven mogelijk. Het gezellige kamergevoel biedt ook mogelijk heden om organisaties zoals Tuin der Lusten of andere evenementen toe te laten.

  • adres: de Coninckplein
  • ontwerp: Studiebureau 1010 (Brussel)
  • werfopvolging: Studiebureau Demey (Roeselare)
  • aanleg en onderhoud: Aannemingen Penninck (Roeselare)