Overslaan en naar de inhoud gaan

Roeselare | Parking Schiervelde

Schiervelde is een begrip in Roeselare. In feite heet de volledige wijk zo, maar de naam is voornamelijk gekend omwille van de site die er gelegen is. Site Schiervelde bevat een evenementencomplex (de Expohallen), een sporthal die o.m. de thuisbasis is van volleybalteam Knack Roeselare en het voetbalstadion van KSV Roeselare. Sinds 2018 is er ook een vestiging van Sport oase met o.a. een subtropisch zwembad.

De Parking Schiervelde doet dus dienst voor diverse gebruikers, verdeeld over 4 parkings. Door de bouw van het sportcomplex Sportoase drong een heraanleg van P1 zich op.

  Parking schiervelde in Roeselare
  Parking schiervelde in Roeselare

  Groen en waterbuffering

  Het stadsbestuur wou van de gelegenheid gebruik maken om de vroegere asfaltvlakte aantrekkelijker en groener te maken. Tegelijk wou men ook maatregelen nemen rond waterhuishouding. Dit alles heeft geleid tot het gekozen ontwerp. Het nieuwe ontwerp van de parking met bijhorend groen is door eigen diensten van de stad ontworpen en opgevolgd.

  De rijweg werd in asfalt voorzien maar de parkeervakken werden ontworpen in grasbetontegels gescheiden door verschillende groenzones bestaande uit hagen, bomen en gras.

  Onder de parking ligt voor 1.000 m³ aan buffervolume, met betonbuizen en een buffergracht vooraan de parking.

  Grasbetontegels

  Momenteel staat de parking Schiervelde mooi in het groen met Square Cross-stenen. Door voor de dit type te kiezen , kon veelvuldig verzagen van grasbetontegels voorkomen worden. De steen is bovendien esthetisch veel eleganter dan een standaard grasbetontegel.

  De Square Cross (30x30x10 cm) is oorspronkelijk ontworpen als hulpstuk voor de Square (60x30x10 cm). Dit is een steen met drainageopeningen die in tegenstelling tot klassieke grasbetontegels veel variatie toelaat en waarmee dankzij diverse combinaties meerdere patronen gecreërd kunnen worden. Bij Parking Schiervelde werd de Square Cross gewoon vrijstaand gebruikt, wat ook mooi oogt. Door de stenen deels in elkaar te haken, ontstaat een stabiel legpatroon met gaten van 10x10 cm.

  Looppaden

  Als looppad tussen de parkeer - stroken werd voor de kantstroken gebruik gemaakt van een combinatie met stenen 20x10 cm. Hierdoor wordt het kruisjespatroon van de Square Cross niet bruusk onderbroken en is het voor de gebruikers toch comfortabel om inen uit te stappen.

  Kwalitatief groen

  Om een maximale garantie te hebben op kwalitatieve groenaanleg, werd deze apart aanbesteed. De vroegere geasfalteerde parking van 1 ha moest en zou een groene parking worden. Zo werden er heel wat nieuwe bomen aangeplant. Op de parking werd de in de hersft mooi verkleurende Zelkova serrata ‘Village Green’ in maat 40/45 geplant. Om naar de achterliggende parkings een laaneffect te creëren werd er in de middenberm Acer rubrum ‘Scanlon’ in maat 25/30 geplant. Deze boom wordt tot 25 m hoog. Op de grasvelden rondom werd Tilia cordata ‘Rancho’ in maat 30/35 aangeplant. Om onmiddellijk na aanplanting van de bomen een mooi groen effect te hebben, werd gekozen voor de aanplant van grote plantmaten.

  Daarnaast werden tussen de verschillende parkeervakken blokken van Carpinus betulus voorzien. Om te zorgen voor een goede zichtbaarheid en dus ook voor de veiligheid van voetgangers werd gekozen voor de lagere en wintergroene Hedera helix ‘Arborescens’. Om een extra kleurrijke toets te geven in het voorjaar werden her en der bloembollen geplant.

  • adres: Diksmuidsesteenweg – Expo Roeselare
  • oppervlakte: 1 ha
  • ontwerp: stadsbestuur (Chesney Decancq)
  • aanleg wegenis: Olivier (Izegem)
  • groenaanleg en onderhoud: Dewulf (Ieper)