arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Niklaas | Menapiërspark Nieuwkerken-Waas

Sint-Niklaas

Binnen het RUP Wallenhofwijk werd er voorzien om een park aan te leggen in deelgemeente Nieuwkerken-Waas. Tijdens het archeologisch vooronderzoek van deze site werden allerlei historische objecten uit de ijzertijd en uit de Romeinse tijd ontdekt. De site heeft dus een grote erfgoedwaarde en het stadsbestuur van Sint-Niklaas hield daarmee rekening bij de verdere uitbouw van het park. Na een stemming van de inwoners van de stad werd de herinnering aan de voorouders uit de ijzertijd verankerd in de naam van het park. De Menapiërs waren namelijk een Keltische volksstam uit Belgisch Gallië. 

  Menapiërspark Nieuwkerken-Waas in Sint-Niklaas
  Menapiërspark Nieuwkerken-Waas in Sint-Niklaas

  Bij de aanleg werd enerzijds rekening gehouden met woonzorgcentrum 'Populierenhof', dat ernaast zou worden gebouwd, en met passieve recreatie. Er is ruimte voor te spelen in het speelbos dat werd ingericht met een palisadeheuvel. Daarin bevindt zich een theater en een aantal klimmogelijkheden. Er zijn ook andere bosgedeelten, daarvan werd een deel omsloten met bospaadjes uit houtschors. Verder zijn er ook speelelementen uit boomstammen. 

  Daarnaast werd er een fruitboomgaard aangelegd, waar het grasland beheerd wordt door middel van schapenbegrazing. De grachten in het lager gelegen gedeelte van het park werden uitgegraven en verbreed zodat ze ook dienst doen als wadi's. 

  Verder wordt het park gedomineerd door weilanden en extensieve graslanden. Hierin wordt het Waaslandse landschap gespiegeld. Ze werden namelijk aangelegd volgens het beeld van de bolle akkers, wat typerend is voor deze streek. Het resultaat is een natuurlijke, bloemrijke en speelse omgeving waarin er veel te ontdekken valt. 

  • Adres: Berkenhof, Nieuwkerken-Waas
  • Oppervlakte: 28.000 vierkante meter
  • Ontwerp: stad Sint-Niklaas
  • Beheer: stad Sint-Niklaas