arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Torhout | Ravenhofpark

Torhout

Torhout | Ravenhofpark

Ravenhofpark in Torhout

Twee jaar geleden werden de gebruikers van het in verval geraakte park bevraagd. Uit al de dromen distilleerde men een nieuw Ravenhofpark. Men wou respect voor het historische karakter van de kasteeltuin, voor de plaatsjes die elke doelgroep door de jaren heen verworven had in het park én niet in het minst voor de natuur. Want het park is inderdaad een waardevolle natuurrijke groene long in het stadscentrum.

Het eerste jaar van de renovatiewerken werden er heel wat kleine ingrepen gerealiseerd, zoals achterstallig snoeiwerk en heraanplant van de buxustuin tegen het kasteel.

Na deze werken was het de beurt aan de grote infrastructurele werken. Tijdens de zomer van 2016 werd een dik pak slib uit de walgracht verwijderd en de oevers werden uitgerust met een biologische zuiveringsboord ter voorkoming van nieuwe slibvorming.

Het centrale grasveld werd gedraineerd en er werden nieuwe wandelpaden aangelegd. Meteen werd ook de historische zichtas van uit de Karel de Ghelderelaan op het kasteeltje in ere hersteld.

Een krachtige storm zorgde ervoor dat een zware tak uit een moerascipres het romantische brugje over de walgracht vernielde. Een evenaring van dit fotogenieke bruggetje werd gevonden in een nieuw stijlvol bruggetje. En met de aanleg van een nieuw houten terras aan het water werd een extra uitnodigende ontmoetingsruimte gecreëerd. De constructie van het terras is een stukje vaktechniek dat gerealiseerd werd door het Vrij Technisch Instituut van Torhout.

Men koos ervoor om ook fietsers een plekje te geven in dit park. Het pad aan de kant van de leestuin van de bibliotheek kunnen fietsers gebruiken als een veilige, trage verbinding tussen het Ravenhofpark en het stadscentrum. Door gebruik te maken van afgezaagde boomstammen langs de rand van de weg worden fietsers op een vriendelijke manier zodanig geleid dat ze wandelaars minimaal storen. De boomstammen zijn tevens een ideale huisvesting voor duizenden insecten. Het park werd verder opgesmukt met nieuw meubilair en aanvullende beplantingen.

  • Adres: Ravenhofstraat
  • Ontwerp, groenaanleg en -onderhoud: Stadsbestuur