arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Torhout | Stiltepark

Torhout

In 2018 werd de begraafplaats De Warande gerenoveerd en omgevormd tot een Stiltepark. De begraafplaats evolueerde naar een parkbegraafplaats en een bezinningsplek waar rust, sereniteit en natuur de hoofdrol spelen. Het Stilte park werd opgedeeld in verschillende zones. De columbariumzone werd volledig vernieuwd en staat nu in verbinding met de aula. Het wandelpad werd breder gemaakt en biedt nu toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Naast de aula, die omzoomd is met statige bomen, werd een nieuwe strooiweide aangelegd. De lindenbomen langs het centrale pad zijn ziek en moeten gerooid worden.

Stiltepark in Torhout
Stiltepark in Torhout

Om de impact op het landschap te beperken worden deze in 2 fasen vervangen door Hopbeuken. Deze bomen lijken qua vorm goed op lindebomen, maar zijn ziekteresistent. Een aantal bomen zijn inmiddels al vervangen, de andere aangetaste bomen volgen later. De uniforme witte grafstenen van zowel de grafkelders als van de zandgraven zorgen voor eenheid en rust in het park. Verspreid over de begraafplaats zijn een aantal nieuwe zithoekjes in een groene omkadering aangelegd. Met de sterretjesweide die omgeven is met witte Rosa 'Schneeflocke' en Pennisetum werd een plekje gecreëerd voor ouders die moeten afscheid nemen van hun overleden kindje.

Het Stiltepark werd uitgebreid met een natuurbegraafplaats. Deze plek bevindt zich in een boomrijke omgeving, omgeven door een waterpartij. Men kan hier alleen geraken via een houten brugje, wat symbolisch is bedoeld. Begravingen gebeuren hier in een biologisch afbreekbare urne zonder gedenkstenen. Eventueel kunnen veldstenen geplaatst worden om de ongerepte natuur zoveel mogelijk te bewaren. Ertussen wordt gestreefd naar een bloemrijk grasland door extensief maaibeheer toe te passen. Enkel een kronkelend wandelpad wordt frequenter gemaaid zodat wandelaars kunnen genieten van de natuur.

  • adres: Warandestraat
  • oppervlakte: 4,6 ha
  • ontwerp: stadsbestuur (Ronny Boydens)
  • aanleg afwatering, columbariumzone, strooiweide, paden en zithoekjes: Silvère Vandeputte, (Deerlijk)
  • aanleg vijver en omgeving: Tuinen Dieter Castelein (Eernegem)
  • algemene aanleg: stadsbestuur, team Groen en Wegen
  • groenonderhoud: stadsbestuur, team Groen