Overslaan en naar de inhoud gaan

Torhout | 't Hoge water

Het idee voor een landschapspark ontstond uit de brede visie die de stadskernvernieuwing voor de stad Torhout met zich meebrengt. Dit landschapspark maakt deel uit van een derde groene as die ontwikkeld werd en waarbij een groene long aan de rand van de Noordlaan ontstond. Met de aanleg van dit bufferbekken voor water kan de noordelijk gelegen ambachtenzone gebufferd worden en verhoogt de capaciteit om wateroverlast in te dijken. De uiteindelijke combinatie met recreatie en wilde fauna en flora geven een extra meerwaarde aan het gebied. 

Landschapspark 't Hoge water in Torhout
Landschapspark 't Hoge water in Torhout

Het landschapspark 't Hoge water kadert in het tragewegenbeleid, heeft aandacht voor de zachte weggebruiker en creëert een nieuwe groene long als geluidsbuffer voor de omliggende woonwijken. Het werd verrijkt met een vogelobservatietoren, speelzone met fitnesstoestellen, volkstuinen (op termijn), een mountainbikeparcours, wandel- en fietspaden. Het landschapspark 't Hoge water biedt eveneens de mogelijkheid om via natuurorganisaties educatieve activiteiten te organiseren. 

Aan de landbouw is eveneens gedacht om in tijden van grote droogte te voorzien in een tappunt voor het afnemen van water uit het bekken. 

Sluitend kan dus aangenomen worden dat dit project verscheidene facetten weet te combineren tot een mooi geheel welke de bezoekers en bewoners van Torhout ademruimte biedt en zo de leefomgeving verbetert. Dit gecombineerd met het recreatieve en natuuraspect maakt dat dit project openbare ruimte creëert waarbij een breed doelpubliek zich kan ontspannen en genieten van natuur in hun buurt. 

  • Adres: Noordlaan, Torhout
  • Oppervlakte: 21.000 vierkante meter
  • Ontwerp: Infrabo - Jonckheere
  • Aanleg: TVH Vuylsteke - Vanlerberghe
  • Beheer: partners Provincie West-Vlaanderen - Fluvius - Torhout