arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Willebroek | Kasteelpark Bel-Air

Willebroek

In het Willebroekse Blaasveld vindt men het sprookjesachtige kasteel Bel-Air, met daarrond het gelijknamige groene park. De gemeentebesturen van Blaasveld en Willebroek kochten het domein in 1974 aan. In samenspraak met de inwoners kreeg het park recent een geslaagde make-over. In de zomer van 2018 werd het vernieuwde park feestelijk heropend. Bij de heraanleg hield men rekening met de verschillende waarden van een park. Het werd een groene oase van rust, sport, spel, cultuur en ontmoeting. Om spelen in de natuur te stimuleren, werd er een speelbos aangelegd. De spelelementen zijn uit hout dat afkomstig is uit het park. Ook kwam er een Finse piste met een kronkelend, aangenaam traject. Het park bevat waardevolle elementen en monumenten. Zo zijn er 5 bunkers uit WOI. Een ander pronkstuk is de prachtige notenboom. Er zijn vermoedens dat het om een Juglans x sinensis gaat, een hybride tussen de okker noot en Juglans mandschurica, waarvan er maar 2 erkende exemplaren in ons land zijn.

Kasteelpark Bel-Air in Willebroek
Kasteelpark Bel-Air in Willebroek

In het park bevindt zich sinds kort ook Rekamkeizum, een sculpturaal muziekpaviljoen. Het kunstproject kwam er na een oproep bij de inwoners om kunst te integreren in de open ruimte. Het vormt een multifunctionele plek waar muzikanten in openlucht kunnen musiceren, maar het biedt ook een ruimte waar je kan picknicken, genieten van de natuur , …

Het voormalige voetbalveld veranderde in een openbare hoogstamfruitboomgaard waarvan iedereen de vruchten kan plukken. Om het park toegankelijker te maken werden de zichtassen vanaf de straat hersteld, wat zorgde voor een meer open karakter.

In het vernieuwde park creëerde men kansen voor het verhogen van de soorten- en structuurdiversiteit met inheemse planten. Vooral esdoorns, witte paardenkastanjes, de gewone es en Robinia trekken de aandacht. Een insectenhotel geeft ook de kleinste bezoekertjes een geschikt onder dak.

  • adres: Koning Albertstraat 41
  • ontwerp: Atelier Parkoer (Antwerpen)
  • aanleg: Van Raak (Ravels)
  • onderhoud: Alito Groen (Lille)