arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Zottegem | Droombergen

Zottegem

Sinds 2013 stond de pastorie van Oombergen er verlaten bij. Al spoedig verkommerde het monumentale gebouw en werd de grote tuin overwoekerd met bamboe, brandnetels en bramen. Enkele enthousiaste buurtbewoners wilden hier verandering in brengen. Na een participatiemoment stelden ze samen met de kerkfabriek een subsidieproject op en dienden dit in via PlattelandPlus. Bij het zien van zoveel enthousiasme in het dorp engageerde ook de stad zich om in het project mee te stappen. Het werd geen top-down- project maar een co-creatie tussen inwoners, de kerkfabriek, de naburige school en de stad. Dit zorgde voor een brede gedragenheid bij de buurt, een gedeeld mede-eigenaarschap en vooral veel respect voor het laatste stukje natuur in de dorpskern.

Droombergen in Zottegem
Droombergen in Zottegem

Met ijverige buurtbewoners, leerkrachten en enkele experten werd de woeste pastorietuin omgetoverd tot een ontmoetingsplek voor jong en oud. Een bamboebos werd ingeruild voor een houten terras, er kwamen zowel schors- als plankenpaden, en tussen de monumentale bomen werden duurzame spelprikkels ingeplant. De vernieuwde groenzone is nu een plaats waar men tot rust kan komen, kan ravotten en waar je elkaar kan ontmoeten. De kleuterschool die zich inmiddels omvormde tot natuurschool maakt elke dag gebruik van het klaslokaal in openlucht.

Deze historische plek heeft een echte ‘boost’ gekregen. Het speelbos is geen eindpunt in deze co-creatie maar luidt een nieuw begin in. Er worden opnieuw activiteiten georganiseerd en mensen ontmoeten elkaar in het hart van hun geliefde dorp, van Oombergen naar Droombergen.

  • Adres: Oombergenstraat, nabij de kerk.
  • Oppervlakte: 0,5 ha
  • Ontwerp: AIT architecten, Zottegem i.s.m. de buurt
  • Aanleg: Seghers tuin- en landschapsontwikkeling (paden en platform), Boomhelden (boomverzorging en speelnatuur), lokale vrijwilligers
  • Onderhoud: lokale vrijwilligers
  • Onderhoud speeltoestellen: stad Zottegem