arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwijndrecht | Craeyenhof

Zwijndrecht

Zwijndrecht | Craeyenhof

Craeyenhof in Zwijndrecht

Het OCMW van Zwijndrecht schreef een opdracht uit om de buitenruimte bij het nieuwe woonzorgcentrum Craeyenhof in deelgemeente Burcht te ontwerpen. Voor de 72 bewoners en de bezoekers van het woonzorgcentrum werd een rustgevende verblijfstuin gerealiseerd waar op maat van de gebruikers ruimte is voor natuurbeleving, ontdekking en activiteiten.

Verbinding met toekomstig park

Afstemmend op de lijnvoering van het gebouw werd in de tuin vanaf de cafetaria een hoofdas voorzien die de tuin structureert. Tevens geeft deze as de aanzet voor de toekomstige voetgangersverbinding met een gebied dat momenteel in ontwerp is als het ‘park van Burcht'.

Thematuinen spelen in op noden van bewoners

De tuin van het woonzorgcentrum kreeg een grote grasvlakte zodat centraal een open ruimte ontstond die tegelijk lucht geeft en plaats biedt voor de activiteiten van het woonzorgcentrum. De voorbije zomer vonden o.a. enkele concerten plaats in open lucht. De aangelegde verhardingen bieden de mogelijkheid om zonder hindernissen rond te wandelen in de tuin. Aan beide zijden van deze open, ongeprogrammeerde vlakte liggen thematuinen. Zij spelen in op de specifieke noden en wensen van de bewoners van het woonzorgcentrum: bewegen, stimuleren van de zintuigen of gewoon een luchtje scheppen.

Er is een gedeelte voorzien dat via poortjes een veilige en afsluitbare buitenruimte biedt voor dementerende bewoners. Een speelse configuratie van hagen zorgt ervoor dat deelruimten ontstaan. De bloemenborders met vaste planten en siergrassen, en de diverse bomen en struiken in de tuin zorgen voor kleur en structuur in elk seizoen. Ze verzachten ook de overgang van de gevels naar de tuin.

De tuin is naast een belevingstuin ook een tuin die vanuit het gebouw aangenaam en gevarieerd kan worden overzien.

Park van Burcht

Op korte termijn wordt het aanpalende park van Burcht gerealiseerd. Dit is een domein van ca. 1,1 ha dat voorheen gedeeltelijk privé-eigendom was en door de gemeente werd verworven. Hierin staan verschillende waardevolle en oude bomen die een hoge belevingswaarde geven aan de omgeving.

Het park wordt begin 2018 gedeeltelijk als Franse tuin heraangelegd, waarbij de oude pastorijwoning mee geïntegreerd wordt. Tevens ontstaat er een trage verbinding tussen het woonzorgcentrum en de aanpalende wijken.

  • Adres: Kloosterstraat, Burcht
  • Ontwerp: Studiebureau Omgeving, Antwerpen (Berchem)
  • Groenaanleg: Donkergroen, Meise
  • Groenonderhoud: Gemeentebestuur