Overslaan en naar de inhoud gaan

Desired Spaces : Toekomstscenario’s voor een (on)gebouwde omgeving

5 min. leestijd
Desired Spaces : Toekomstscenario’s voor een (on)gebouwde omgeving

Het Institut Culturel d'Architecture Wallonie-Bruxelles (ICA), het Brussels centrum voor architectuur en landschap (CIVA) en het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) lanceren een oproep naar ruimtelijke ontwerpers en denkers om in het licht van de huidige crisis antwoord te bieden op de ruimtelijke uitdagingen van morgen.

Meer dan ooit is het moment aangebroken om onze gebouwde omgeving te herdenken, om ze aan te passen aan een manier van leven die de afgelopen tijd duchtig door elkaar is geschud. Onze maatschappij staat voor heel wat nieuwe uitdagingen. Plaats en ruimte krijgen nieuwe dimensies. Social distancing is een werkwoord geworden, uw kot de geprivilegieerde perimeter. Maatregelen over hoe we ons al dan niet mogen voortbewegen in de publieke ruimte fluctueren van week tot week.

Deze crisis nodigt uit om mentale afstand te nemen. We krijgen de kans om stil te staan bij de essentie. Wat behouden we en wat voegen we toe? Met de blik op de situatie van vandaag maar ook op die van morgen. Het is een uitgelezen moment om te dromen over duurzame oplossingen. Om aspiraties de vrije loop te laten. En ruimte te claimen, in elke mogelijke zin van het woord.

Relatie mens - omgeving

Het Institut Culturel d'Architecture Wallonie-Bruxelles (ICA), het Brussels centrum voor architectuur en landschap (CIVA) en het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) voorzien een tekentafel om een voorontwerp te schetsen van een nieuwe (on)gebouwde omgeving. De relatie tussen mens en omgeving staat op scherp. De noodzaak om beter te doen is dwingend. De rol van (landschaps)architectuur is hierbij fundamenteel. De diversiteit van de bestaande gebouwde én ongebouwde omgeving in een Belgische context is daarbij ontegensprekelijk voer voor inspiratie.

Gezamenlijke oproep

Reflecteren doe je zelden op een eiland. De drie culturele architectuurinstellingen lanceren daarom een gezamenlijke open oproep naar alle actoren uit het veld: burgers, stedenbouwkundigen, kunstenaars, beleidsmakers, architecten, geografen, bouwpromotoren, landschapsarchitecten… Parallel aan die brede oproep voeden experts uit verschillende domeinen het debat. Via online lezingen bieden ze zuurstof bij het reflecteren en bouwen ze verder op de ingezonden projecten. Aan het einde van de rit wordt alle input gebundeld in een publicatie.

Wat zijn de bouwstenen voor de nieuwe manier van samenleven die jij ambieert? Welke vorm nemen ze aan? Deel ze met ons. Giet ze in een tekst, beeld, tekening, foto, collage, video of manifest. Alles kan. Zolang het maar uiting geeft aan jouw utopie of, wie weet, aan de realiteit van morgen.

Praktisch

DEADLINE: 30.06.2020

CONTACT: my@desiredspaces.be

Gerelateerde artikels