arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Gent stimuleert straattuinen

2 min. leestijd
Gent stimuleert straattuinen

Gentenaars die dat willen, kunnen sinds vorig jaar op een eenvoudige manier zorg dragen voor het straattuintje voor hun deur. Ze kunnen het mini-tuintje zelf beplanten en onderhouden of ervoor kiezen om het enkel te onderhouden, nadat de Groendienst het tuintje heeft beplant. Met dit buurtbeheer zorgen de buurtbewoners voor kleur en gezelligheid in de straat.

De laatste jaren krijgen Gentse straatbomen grotere plantvakken. Verharde voetpaden worden waar mogelijk uitgebroken en vervangen door een groene berm. Straattuinen zijn plantvakken tussen voet- of fietspad, parkeerplaats en/of straat, waarin meestal een straatboom groeit. Een straattuin is maximaal 12 m² groot. Hoewel het relatief kleine plantvakken zijn, vragen straattuinen toch een intensief onderhoud. Doordat veel mensen er hun fiets, wagen of vuilniszak in achterlaten, krijgt de beplanting het vaak hard te verduren. Als de planten hier en daar afsterven en de bodem weer kaal wordt, duikt al snel onkruid op

Om de straattuinen de aandacht te geven die ze verdienen, startte de Groendienst een gespecialiseerde 'Boomspiegelploeg' op. Die ploeg onderhoudt alle straattuinen in Gent. Wanneer een buurtbewoner dat wil, kan die het beheer overnemen. Stopt de buurtbewoner zijn engagement, dan neemt de Groendienst het beheer van de straattuin opnieuw over.

Buurtbeheer

De Groendienst evalueert of de straattuin geschikt is voor buurtbeheer. Als dat zo is, plaatst de dienst een tegel bij de straattuin, waarna de Gentenaar het tuintje kan beheren. Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt het buurtbeheer niet toegestaan, bijvoorbeeld als er oude bomen staan die de straattuin al helemaal hebben doorworteld of als er van nature bijzondere planten in groeien.

In principe kiest en koopt de Groendienst de planten voor de straattuinen en worden ze onderhouden door de zogenaamde 'buurtbeheerders'. Als men zelf de beplanting wil kiezen voor een niet-beplante straattuin, dan kan dat ook. Als meerdere buren samen de straattuinen beplanten, dan kunnen ze daarvoor een subsidie aanvragen.

Bron: Stad Gent

Gerelateerde artikels