Overslaan en naar de inhoud gaan

Impact van groen op gezondheid eens te meer bewezen

3 min. leestijd
Woodland Walk - Peter Holmes

Volgens een nieuw rapport van de International Union of Forest Research Organizations (IUFRO) verminderen bossen en groene ruimten wereldwijd de risico's voor de menselijke gezondheid. De beoordeling is de meest uitgebreide in zijn soort. 

44 wetenschappers uit de hele wereld onderzochten wetenschappelijk bewijs van de voordelen van bossen, bomen en groene ruimten voor de menselijke gezondheid. Zij besluiten dat het voor de aanpak van gezondheidsproblemen belangrijk is om de nauwe banden te erkennen tussen de menselijke gezondheid en de gezondheid van andere soorten, van ecosystemen en van de planeet als geheel.

Uit bestaande gegevens blijkt dat bossen en groene ruimten positieve effecten hebben op cognitieve veroudering en een lang leven en bovendien beschermen tegen diabetes, kanker, depressie en stressgerelateerde aandoeningen. De significante effecten op de neurologische ontwikkeling bij kinderen zijn volgens de auteurs van de studie bijzonder belangrijk, niet in het minst vanwege de gevolgen op latere leeftijd.

De deskundigen melden dat 24 procent van de wereldwijde sterfgevallen te wijten is aan luchtverontreiniging, extreme weersomstandigheden en andere negatieve milieufactoren. De gezondheidsvoordelen van bossen zorgen ervoor dat vroegtijdige sterfte en ziekte kunnen worden voorkomen. Bovendien helpen groene ruimten de negatieve gezondheidseffecten van klimaatverandering te verminderen, bijvoorbeeld door het verkoelende effect tijdens hittegolven.

"Het rapport ondersteunt het One Health-perspectief, dat erkent dat de gezondheid van mensen, dieren, planten en de ruimere omgeving nauw met elkaar verbonden en onderling afhankelijk is. Het suggereert dat besluitvormers op het gebied van bossen, gezondheid en aanverwante disciplines op een meer integrale manier moeten omgaan met de relaties tussen bossen en menselijke gezondheid," aldus Cecil Konijnendijk van de Universiteit van British Columbia. “Door het beleid en de strategieën voor de gezondheid van de mens en de bossen aan elkaar te koppelen, kunnen nieuwe en innovatieve oplossingen voor gezondheids- en bosuitdagingen worden geïdentificeerd."

De onderzoekers wijzen erop dat de relatie tussen bossen, bomen, groene ruimten en menselijke gezondheid complex is. "Bossen en bomen leveren meerdere ecosysteemdiensten die bijdragen aan de menselijke gezondheid, waaronder medicijnen, voedsel en niet-houtige bosproducten. Bossen en groene ruimten verminderen de effecten van klimaatverandering en zijn noodzakelijk om de leefomgeving hieraan aan te passen. Ze matigen het microklimaat, filteren luchtverontreiniging en bieden recreatiemogelijkheden, allemaal factoren die kunnen bijdragen aan een betere fysieke, mentale en spirituele gezondheid en welzijn."

"Tegelijkertijd heeft slecht bosbeheer en onzorgvuldig onderhoud van bomen bijgedragen aan negatieve effecten op de menselijke gezondheid en het welzijn, met het ontstaan van zoönosen en bosbranden."

Desondanks concludeerde het team dat de meeste effecten van bossen en groen op de menselijke gezondheid positief zijn. De deskundigen merken op dat beleidsmakers positieve gezondheidsresultaten van bossen en bomen moeten bevorderen en tegelijkertijd potentiële negatieve effecten moeten minimaliseren en beheren, met name voor kwetsbare bevolkingsgroepen.

Het volledige rapport van het Global Forest Expert Panel (GFEP) on Forests and Human Health is online beschikbaar.

 

Bron tekst: earth.com

Bron foto: Woodland Walk © Peter Holmes

Gerelateerde artikels