arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe VLAREM: wat verandert er voor de groendienst?

1 min. leestijd
Compostvaten © 100 Wass / Wikimedia Commons

Eind december 2023 keurde de Vlaamse Regering VLAREMA 9  goed. Verschillende bepalingen uit het besluit willen de milieu-impact van kunststoffen verminderen. Zo mogen overheden niet langer bepaalde kunststoftoepassingen aankopen als die geen recyclaat bevatten. Sinds januari 2024 geldt dat voor compostvaten, rolcontainers, kweekpotten en -trays en meubilair in de openbare buitenruimte.

Momenteel hangt het gebruik van recyclaat sterk af van de prijs van primaire kunststoffen ten opzichte van recyclaat. Dat creëert een instabiel investeringsklimaat voor recyclagebedrijven. Om het gebruik van kunststof recyclaten te stimuleren en zo de recyclage van kunststoffen een duw in de rug te geven, wordt het gebruik van acht zorgvuldig geselecteerde kunststof toepassingen verboden als ze geen recyclaat bevatten en als ze aangekocht zijn door een overheid. 

Het gaat daarbij om

  • compostbakken en -vaten; 
  • rolcontainers voor afval; 
  • kweekpotten, kweektrays en plantentrays; 
  • meubilair met kunststof onderdelen in openbare ruimten; 
  • geluidsschermen; 
  • buizen voor afvoer van regen- en afvalwater; 
  • afdekplaten voor kabels, gasleidingen en nutsvoorzieningen; en raamsystemen. 

 

Hiermee wil de Vlaamse Regering binnen de Vlaamse bevoegdheden invulling geven aan een ‘verplicht recyclede content’. Ontdek op de website van OVAM wat er volgens de nieuwe VLAREM-bepalingen verandert.

 

Bron foto: Compostvaten © 100 Wass / Wikimedia Commons

Gerelateerde artikels