Overslaan en naar de inhoud gaan

Opening buurttuin en vernieuwd bezoekerscentrum Groene Vallei

5 min. leestijd
Opening buurttuin en vernieuwd bezoekerscentrum Groene Vallei

Het Bezoekerscentrum De Groene Vallei in Erps-Kwerps wordt stilaan een echte onthaalpoort tot het natuurpark Groene Vallei. Op 7 juli tonen de provincie Vlaams-Brabant, Natuurpunt, gemeenten en sponsors de vernieuwde omgeving van het  bezoekerscentrum. Ze openen plechtig de nieuwe buurttuin en vieren het 3-jarig bestaan van Bezoekerscentrum De Groene Vallei.

Het natuurpark De Groene Vallei vormt een groene oase in het drukbevolkte gebied tussen Brussel en Mechelen. Natuurpunt beheert er 430 ha beschermde natuur en er is reeds 50 km aan wandellussen. Men vindt er moerassen, bossen, graslanden, orchideeën, struwelen, maar ook echte landbouwlandschappen en weidse vergezichten. De bloemenpracht behoort er tot de Europese top en heel wat planten komen nog maar op enkele plaatsen in Vlaanderen voor of zelfs alleen hier.

 

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum Groene Vallei in Erps-Kwerps vormt de onthaalpoort van dit natuurpark. Vanuit dit bezoekerscentrum vertrekken natuurwandelingen en fietstochten, kan je informatie over de streek verkrijgen, is er plaats voor natuur en milieu-educatie. Het bezoekerscentrum ligt op onze wandeltrajecten in het Silsombos, fietsknooppuntennetwerk en de GR Dijleland passeert er langs de deur en brengt de site in verbinding met het Torfbroek, Molenbeekvallei, Floordambos,...

Met de hulp van verschillende partners zoals provincie Vlaams-Brabant, AS Adventure, DCM, Koning Boudewijnstichting en Regionaal Landschap Dijleland werd de omgeving van het bezoekerscentrum heringericht en werd, in samenspraak met buurtbewoners en lokale verenigingen, een buurttuin ingericht waar kinderen een avontuurlijke speelweide vinden met heuveltjes en poelen. En in de toekomst kunnen ze een appeltje plukken in de boomgaard, aangelegd door jeugdbeweging JNM.

 

LIFE Green Valleys

Begin dit jaar heeft de Europese Commissie vijf miljoen euro vrijgemaakt voor het natuurproject LIFE Green Valleys. De Groene Vallei is het overkoepelende natuurproject voor verschillende natuurgebieden in Steenokkerzeel, Kortenberg, Kampenhout, Boortmeerbeek en Bonheiden. Hierdoor kan Natuurpunt ongeveer 200 ha natuur te herstellen, de gebieden en het Natura 2000 netwerk meer bekendheid te geven, mensen te betrekken bij het (natuur)beheer en te werken aan nuttige toepassingen voor beheerresten zoals hout, gras en hooi. Maar het project gaat niet alleen om het versterken van de natuurwaarden. In de regio is ook heel wat menselijke activiteit. Het is een dichtbevolkt gebied met veel bedrijven en grote gebieden zijn ook nog in landbouwgebruik.

De komende zeven jaar zullen vrijwilligers van Natuurpunt de natuurgebieden in de verschillende gemeenten onder handen nemen. “Een van de speerpunten van het project is om die snippers met elkaar te verbinden tot een brok robuuste natuur”, aldus Sarah Tilkin, die het project coördineert bij Natuurpunt. “Centraal hierin staat het herstel van de natuur, waardoor zeldzame orchideeën volop kunnen groeien. Zo zullen er op korte termijn enkele kaprijke populierenplantages verdwijnen in functie van open grasland, zodat de negen verschillende soorten orchideeën in ideale omstandigheden kunnen groeien.”

In het natuurproject is ook geld vrijgemaakt om het kalkmoeras te herstellen. Zo’n kalkmoeras is in staat om bij hevige regenval grote hoeveelheden water op te vangen. Dit voorkomt dat nabijgelegen huizen overstromen. “In een drukke regio als de onze is het ook belangrijk dat we kunnen inzetten op natuurbeleving voor iedereen”, zegt Saskia Ribbens van Natuurpunt Kortenberg. “Zo maken we dankzij dit project werk van een rolstoelpad rond het bezoekerscentrum in Erps-Kwerps en werken we aan avontuurlijke paden en speelnatuur voor kinderen.”

Gerelateerde artikels