arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Publieke Ruimte in Antwerpse Slachthuissite

5 min. leestijd
Publieke Ruimte in Antwerpse Slachthuissite

Stad Antwerpen heeft een ontwerpteam geselecteerd voor de aanleg van de publieke ruimte van de zogeheten ‘Slachthuissite’. Daarmee gaat een nieuwe fase in de ontwikkeling van het gebied van start. Aandachtspunten zijn: groene publieke ruimte, ruimte om te spelen en te sporten, het faciliteren van ontmoeten, langzaam verkeer in een autoluwe wijk, maximale recuperatie van regenwater en het belang van wind-, lucht-, hitte- en geluidskwaliteit.

De stad heeft de ambitie om het stadsdeel bestaande uit Slachthuissite – Noordschippersdok – Lobroekdok in de Damwijk, in het noorden van het district Antwerpen, te herontwikkelen. De stad heeft daarom samen met de private eigenaars van de Slachthuissite, Triple Living, een masterplan opgemaakt dat in 2017 werd goedgekeurd. AG VESPA coördineert de herontwikkeling. Het doel is een stedelijk project te realiseren met hoofdbestemming wonen, verweven met diensten, recreatie en bedrijvigheid.

PosadMaxwan heeft samen met Sweco Belgium en LOLA Landscape Architects de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de publieke ruimte van de Slachthuissite. De visie voor de inrichting van het publieke domein heeft het team gebaseerd op een grondige analyse van het programma van eisen. Dat omvat naast voetpaden, wegen en parkeerplaatsen ook een groot sport- en spelprogramma en bovengrondse waterbuffering. “Voor een aantrekkelijke, samenhangende en karaktervolle openbare ruimte is het in onze visie van belang een balans te creëren tussen de verschillende programmaonderdelen, waarbij er voldoende ongeprogrammeerde ruimte vrij is voor flexibel gebruik,” aldus het ontwerpteam. De transformatie is een antwoord op de behoefte aan stadsverdichting. Echter, verdichting kan alleen in combinatie met voldoende groene openbare ruimte en voorzieningen. De gemaakte keuzes voor het sport- en spelprogramma en ondergronds watermanagement leiden tot een maximaal bruikbaar, maximaal natuurlijk groen en maximaal verbonden openbare ruimte.

Het Kalverpad wordt verlengd tot in het park en sluit aan op de Oude Kalverstraat. De bomenrijen in de Oude Kalverstraat en de bomen in het park worden doorgetrokken tot op het Lobroekplein, dat zo wordt omzoomd door bomen. Hierdoor ontstaat een ‘buurtplein onder de bomen’, een groene rand met terrasruimte en een groot open pleindeel voor buurtevenementen.

Gerelateerde artikels