Overslaan en naar de inhoud gaan

Rotterdam / De strijd om een volkstuin

5 min. leestijd
Rotterdam / De strijd om een volkstuin

De meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad wil niet dat er grond wordt afgepakt van de volkstuinvereniging Streven naar Verbetering in Rotterdam-West, om vervolgens op die plek nieuwe velden aan te leggen van de voetbalvereniging Steeds Hooger. De raad wil geen stadsnatuur opofferen aan kunstgrasvelden en besliste in februari 2021 om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor de voetbalclub.

Het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) en enkele betrokken partijen uit het gebied hadden, zeer tot ongenoegen van de volkstuinvereniging Streven naar Verbetering, eind 2020 voorgesteld om er een toeristische- en recreatieve functie aan te geven, met een multi-sportgebied of een grotere stadscamping en voetbalvereniging. Het Rotterdamse college wil meer groen en biodiversiteit in de stad, maar dat staat volgens de volkstuinders haaks op het opheffen van de volkstuinen. Het inruilen van de ene inclusieve ‘groene’ functie voor de andere is in de ogen van de gemeentelijke plannenmakers een goede oplossing van een ruimteprobleem.

Diversiteit

Op het terrein bevinden zich 243 tuinen. Sinds de jaren 30 wordt hier al getuinierd. Het complex is mooi gelegen te midden van het bewegingscluster naast Diergaarde Blijdorp, het Roel Langerakpark, honkbalclub Neptunus en natuurspeeltuin de Speeldernis in Rotterdam West. Bijzonder aan de vereniging is de grote diversiteit van haar leden, waarin bijna alle nationaliteiten van de Rotterdamse samenleving verenigd zijn: tuinders met een Nederlandse, Turkse, Marokkaanse, (Oost-) Europese, Surinaamse, Antilliaanse, Russische, Canadese, Amerikaanse afkomst, en wat dies meer zij. De diversiteit van haar leden wordt ook weerspiegeld in de rijkdom aan verschillende tuintypen: er bestaat een keur aan echte voedseltuinen, ecologische tuinen, pluk- en siertuinen, werktuinen waar groenten en bloemen naast elkaar staan en zogenaamde mooie plektuinen, die fungeren als prachtig ingerichte, verzorgde rustplekken. Daarnaast zijn er op het terrein aparte plaatsen ingericht voor recreatie: een natuurspeeltuin voor kinderen, bestaande uit een cirkelvormige wilgenloop en zand -en waterspeelplaats, zitbanken, grasveldjes en bloemensiertuinen. Bij de ingang van het complex staat een openbare kas, die tuinders kunnen gebruiken voor het kweken, ruilen en stekken van planten.

Echt bijzonder is de wijze waarop in het complex bloemen, groenten, planten en heesters zich afwisselen met een indrukwekkende beplanting decennia oude hoge bomen: waaronder Chinese moerascipressen en Europese lariksen. Op het complex huizen naast beschermde vleermuizen, twee ransuilen, egels, vogels en veel insectensoorten. De volkstuinders beheren en onderhouden behalve hun eigen tuin ook het algemeen groen van het complex: de paden, singels, grasvelden, bermen, sloten, parkeerterrein enzovoorts.

Landschapsarchitect Sigrun Lobst, ook van SnV, beschrijft de volkstuinen als één groot ecosysteem. “Dit gestructureerde mozaïeklandschap heeft de hoogste ecologische potentie.’’

Op de professionele website Archined.nl verscheen een interessant artikel van stedenbouwkundige Margit Schuster over de Rotterdamse volkstuin: ‘Strijd om de ruimte: het kleine groen in de stad’. U kan het artikel hier downloaden.

Gerelateerde artikels