Overslaan en naar de inhoud gaan

Tien steden genomineerd voor de European Green Capital 2023 en European Green Leaf 2022 awards

2 min. leestijd
Tien steden genomineerd voor de European Green Capital 2023 en European Green Leaf 2022 awards

Tien steden zijn genomineerd als finalisten voor de European Green Capital 2023 en European Green Leaf 2022 awards. De winnaars worden op 9 september bekendgemaakt in Lahti, Finland, de Europese Groene Hoofdstad van 2021.

Het initiatief wordt georganiseerd door de Europese Commissie en heeft tot doel deze steden in de schijnwerpers te plaatsen voor hun innovatieve praktijken en ecologische duurzaamheid om stedelijke milieu-uitdagingen aan te pakken.

Europese Groene Hoofdstad 2023

De European Green Capital Award werd in 2010 in het leven geroepen. Het richt zich op grotere steden (meer dan 100.000 inwoners) en hun duurzaamheidspraktijken. De winnaar van de titel European Green Leaf 2023 ontvangt een beurs van 600.000 euro

Enkele van de vorige laureaten zijn Stockholm, Kopenhagen, Bristol en Lissabon. Grenoble is Europese groene Hoofdstad 2022.

Helsingborg (Zweden), Krakau (Polen), Sofia (Bulgarije) en Tallinn (Estland) zijn de vier finalisten voor de titel van Europese Groene Hoofdstad 2023.

European Green Leaf 2022

De European Green Leaf Award werd opgericht in 2015 om de milieu-inspanningen van kleinere steden (20.000 tot 100.000 inwoners) steden in de kijker te plaatsen. Jaarlijks kunnen twee steden bekroond worden.

Enkele van de vorige laureaten zijn Galway en Limerick in Ierland, Leuven en Mechelen in België en Gabrovo in Bulgarije.

De genomineerden voor de titel European Green Leaf 2022 zijn: Bistrița (Roemenië), Elsinore (Denemarken), Gavà (Spanje), Treviso (Italië), Valongo (Portugal) en Winterswijk (Nederland).

EU-commissaris voor Leefmilieu Virginijus Sinkevičius: "Als 'ambassadeurs voor verandering' zullen titelwinnaars andere steden in Europa en in toenemende mate de wereld motiveren en inspireren door het delen van kennis en expertise en het stimuleren van innovatie en samenwerking met burgers en bedrijven. Ze zullen laten zien dat groene steden het beter doen, niet alleen ecologisch, maar ook economisch en sociaal. Ze zorgen voor een betere levenskwaliteit voor hun burgers.”

Gerelateerde artikels