arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom een groendak een uitstekende investering is

15 min. leestijd

Groendaken in uw stad of gemeente zijn zonder twijfel een goed idee. Ze zijn niet alleen mooi, maar bieden ook heel wat voordelen. Let op een groendak daar begin je niet zomaar aan. Dat is werk voor specialisten. Maar met de hulp van een tuinaannemer geniet u eindeloos van uw slimme investering.

We selecteerden negen pluspunten van een groen dak.

Groendak op Oehme in Zweden
Groendak op Oehme in Zweden

Meer groene ruimte in stad en gemeente 

Extensieve groendaken maken het leven in een steden en gemeenten aangenamer. Het is nu eenmaal leuker om naar bloemen en planten te kijken dan naar een laag zwart bitumen. Een intensief groendak doet het uitstekend als daktuin of extra leefruimte. Grotere oppervlakten tover je zo om tot een alternatief park of tot een plek voor stadslandbouw. 

De luchtkwaliteit verbetert

Een groen dak verbetert de luchtkwaliteit in een stedelijke omgeving. Naast CO2 kunnen groene daken ook stikstofoxiden, fijnstof en andere schadelijke stoffen opnemen. Een dak van 2.000 m²²gras zou jaarlijks 4.000 kg fijnstof afvangen. Om de stedelijk vervuiling op te lossen volstaan groendaken echter niet. Andere maatregelen blijven nodig.

Groendak in Herentals
Groendak in Herentals

Minder energie gaat verloren

Een groendak isoleert beter en is de ideale aanvulling op een bestaande dakisolatie. Er is minder energie nodig om een gebouw te koelen in de zomer en te verwarmen in de winter. Afhankelijk van de dikte en de vegetatie neemt de energiebehoefte tot 25% af.

De levensduur van een dak stijgt 

Een groendak beschermt uw dakbedekking. Het dak is minder onderhevig aan extreme temperaturen, vrieskou in de winter en heet in de zomer, en UV-stralen slaan niet meer meedogenloos in op de dakbedekking. Dat zou de levensduur van uw dak 20 tot 30 jaar verlengen. De levensduur van de substraten is echter nog niet onderzocht. Hoelang ze precies meegaan is voorlopig niet geweten. 

Groendak in Borgerhout
Groendak in Borgerhout

Zonnepanelen werken beter

Dankzij groendaken werken zonnepanelen efficiënter. Wanneer de temperatuur op het dak ver boven de 25°C uitstijgt, werken zonnepanelen niet goed meer. Omdat de temperatuur op een groendak  lager is, wordt de optimale werktemperatuur van zonnepanelen minder vaak overschreden. 

Een groendak dempt het geluid

Met een groendak is het stiller in huis. Zeker op plaatsen met veel verkeer of overvliegende vliegtuigen is de dempende werking van groene daken een zegen. Hoe dikker de substraatlaag hoe beter de geluidsisolatie. Een grondlaag van 20 cm doet het aantal decibels tot 46 dB dalen. 

Groendak in New York
Groendak in New York

Klimaatverbetering in de stad

Groene daken hebben een positief effect op de omgevingstemperatuur in uw stad of gemeente. Stenige oppervlakten slorpen warmte op, waardoor de temperatuur stijgt. Wanneer het aantal groendaken met 6% stijgt dan doet het verdampen van water op die groendaken de zomerse piektemperaturen met ongeveer 1,5°C dalen. 

Uitmuntend waterbeheer

Een groendak vormt een buffer tussen de neerslag en het afvoersysteem. In verstedelijkt gebied verdwijnt het meeste regenwater rechtstreeks in de riolering. Dankzij groendaken wordt tot 50% van het water geabsorbeerd en gefilterd. En loopt het water door de verschillende lagen vertraagd weg naar het riool. 

Het buffervermogen van een groendak is gelijk aan dat van een regenwaterput van 5000 l per 100 m²² bij een bergingscapaciteit van 40 mm.  

Het vermogen tot waterretentie hangt af van de dakhelling, het gebruikte substraat, de beplanting en de seizoenen. Minimum 40% tot zelfs 90% water wordt zo weerhouden. 

In de winter en natte periodes, wanneer het substraat meer verzadigd is, is de retentie natuurlijk lager dan bij korte hevige zomerse buien. 

De biodiversiteit neemt toe      

Een groendak is ideaal als tijdelijk woongebied, en zelfs als basisverblijfplaats, voor heel wat planten- en diersoorten. Als de omstandigheden goed zitten vind je op daktuinen of intensieve groendaken vaak duiven, merels, eksters en zeldzame insecten. Met een juiste plantenkeuze en nestgelegenheid wordt een groen dak een paradijs voor wilde bijen.

Uit welke lagen bestaat een groendak?

Een groen dak bestaat doorgaans uit drie lagen. Onderaan zit de draineerlaag en bovenaan groeit de plantaardige bedekking. Daartussen zit het substraat. Dit is de voedingsbodem waarin de wortels van de begroeiing vastzitten. De plantkeuze bepaalt de dikte van het substraat.    

Wat is het verschil tussen een extensief en een intensief groendak? 

Globaal gesproken delen we groendaken in drie types in. Een extensief dak heeft een dunne substraatlaag en een beperkt plantengamma van mossen en vetplanten, een semi-intensief groendak heeft een substraat tot 20 cm dik en een begroeiing waar ook grassen en kruiden bijstaan. Intensieve groendaken of daktuinen hebben een substraatlaag van meer dan 50 cm waarop ook struiken en bomen groeien. In praktijk zijn de grenzen echter niet zo scherp te trekken.  

Gerelateerde artikels