arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Provincie Oost-Vlanderen ent stervende Reus van Waasmunster

2 min. leestijd
Provincie Oost-Vlanderen ent stervende Reus van Waasmunster

De Provincie Oost-Vlaanderen is gestart met het enten van de grote beuk in het kasteelpark van Ortegat in Waasmunster. Dit past in het nieuwe, unieke erfgoedbomenproject van de Provincie.

Deze 'Reus van Waasmunster' is meer dan 200 jaar oud en met een omtrek van bijna 8 meter de dikste bruine beuk van België. De eeuwenoude reus zal de komende jaren afsterven omdat er veel grondwater is opgepompt voor de bouw van een nabijgelegen appartementsgebouw. Ook de aanhoudende droogte speelt een rol. Op het moment dat de boom sterft, is er een opgekweekte ent, een kopie van de ouderplant, ter beschikking om opnieuw te planten. Zo krijgt de 'Reus van Waasmunster' een nieuw leven. Genetisch materiaal van een bruine beuk van dergelijke leeftijd is genetisch zeer zeldzaam, zo niet uniek in België.

Erfbomenbomenproject

De depotconsulenten van de Provincie Oost-Vlaanderen verzamelen en vermeerderen genetisch materiaal van waardevolle bomen, de zogenaamde 'veteranenbomen'. Dat kunnen bedreigde, zeldzame of heel oude bomen zijn, of bomen die beschermd zijn. Ze doen dat door enten, stekken of zaden te verzamelen, in samenwerking met specialisten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), een Regionaal Landschap, de Vlaamse overheid of boomverzorgers. Ze registreren ze in het provinciaal erfgoeddepot in Ename en kweken ze op in het provinciaal domein Het Leen in Eeklo. Als de originele boom sterft door ouderdom, ziekte of een calamiteit zoals een storm, dan biedt de Provincie het plantgoed aan. Afhankelijk van de situatie plant men dan een nieuwe, maar genetisch dezelfde boom terug op de oorspronkelijke plaats, of op een andere, betere plaats.

Op die manier verschijnt niet alleen opnieuw een boom in het straatbeeld, maar blijft het eeuwenoude genetische materiaal verder leven. Door oude soorten of variëteiten terug te introduceren en hun genetische diversiteit te bewaren, kan een soort zich ook beter beschermen tegen de effecten van de klimaatverandering.

Meer info over het project is te vinden op www.oost-vlaanderen.be/erfgoedbomen

Gerelateerde artikels